Sisteme de aer condiționat semi-industriale
Aparatele de climatizare semi-industriale includ sisteme de climatizare cu o putere de răcire cuprinsă între 5 kW și 30 kW, menite să mențină un microclimat optim în spațiile publice și industriale (săli de comerț și magazine, ateliere și depozite de întreprinderi, birouri și case de țară) de la 50 mp. până la 300 mp.
Aparatele de climatizare semi-industriale sunt împărțite în mai multe tipuri:
- aparate de aer condiționat montate pe perete
- plafoniere de aer condiționat
- casetă de tavan
- aparate de aer condiționat de tip tunel
- aparate de aer condiționat de tip coloană
- sisteme multi split de set
Sisteme Multi Split
Sistemul Multi Split este diferit de sistemul simplu Split prin modul de conectare a blocurilor. Sistemul Multi Split vă permite să conectați simultan un anumit număr de unități interioare și este de asemenea instalat, în cazul în care, din motive tehnice, este imposibil să instalați simultan mai multe sisteme simple Split. În plus, sistemul Multi Split este utilizat pentru a preveni deteriorarea fațadei clădirii în cazul instalării mai multor unități exterioare.
Sisteme Multi Split se împart în două tipuri:
- fixe
- selectate
Sistemul Fixed Multi Split are următoarea configurație: include mai multe blocuri care sunt montate în interior și depind de modelul dispozitivului (puteți instala între 2 și 4 bucăți). În partea exterioară a sistemului Fixed Multi Split, există un anumit număr de porturi pentru conectarea duzelor freonului de alimentare și a cablului de interconectare, concepute pentru a lega cele două părți ale aparatului de aer condiționat (intern și extern). Partea exterioară a fiecărui model are o anumită performanță și este instalată în exteriorul clădirii și poate fi echipată cu unul sau două compresoare simultan. Partea interioară a echipamentului are un compresor și funcționează într-un singur regim.
Sistemul Multi Split select diferă de cel fix prin faptul că include un număr mult mai mare de dispozitive (pot fi instalate până la 16 mecanisme). Conectarea la partea exterioară se face grație sistemului de separare a circuitului de freon. Pe o parte a aparatului de aer condiționat, proiectat pentru a fi amplasat în afara încăperii, pot fi instalate până la trei compresoare, care sunt legate într-un singur circuit frigorific.
Tipul părții interioare a aparatului de aer condiționat și performanța acestuia depind de parametrii interiorului și de fluxul de căldură, fiind setați pentru a se potrivi fiecărei încăperi în parte. Într-un singur sistem Multi Split pot fi incluse mai multe unități interioare de diferite tipuri.а.
O combinație poate consta din orice număr de blocuri cu configurații diferite:
- echipamente de perete;
- consolă orizontală-plafon;
- plafon simplu;
- casetă de tavan;
- aparate de aer condiționat de tip tunel;
- aparate de aer condiționat de tip coloană.
APARATE DE AER CONDIȚIONAT DE TIP TUNEL
Climatizoarele de tip canal sunt structuri de instalare ascunsă. Unitatea interioară a unor astfel de aparate de aer condiționat nu este vizibilă, deoarece acestea, ca și casetele, sunt montate în spatele unui plafon suspendat. Alimentarea și distribuția aerului se efectuează cu ajutorul conductelor de aer plasate în spațiul intercalat și a grilelor decorative de distribuție a aerului, care sunt încorporate în tavanul suspendat. Capacitate mare a climatizoare de tip canal de 12 până la 25 kW și designul lor permit repartizarea aerului condiționat în mai multe încăperi cu o suprafață totală de până la 300 mp.
Unul dintre avantajele specifice ale acestui tip de aparate de aer condiționat este capacitatea de a ventila spațiile în care funcționează. Pentru a realiza acest lucru, două conducte de aer sunt conectate la unitatea interioară - una scoate aerul din încăpere și celălalt de pe stradă - folosind un distribuitor special care permite amestecarea celor două fluxuri de aer în proporții fixe. În cazul alegerii acestei opțiuni de aer condiționat și ventilație, nu uitați de necesitatea instalării unui încălzitor pentru aerul exterior în sezonul rece. La inconveniente, în utilizarea acestui sistem de aer condiționat, pot fi atribuite dificultății cu reglarea separată a temperaturii aerului în încăperi diferite. Pentru a rezolva această problemă, este necesar să instalați supape electrice și termostate.
CASETE DE TAVAN
Instalarea unei casete de tavan necesită un tavan suspendat. Partea inferioară a unității interioare a acestui aparat de aer condiționat este pătrată, echipată cu un panou decorativ cu grile de admisie a aerului (fante de distribuție), amplasate pe patru laturi, care asigură un flux uniform de aer în toate direcțiile.
Un astfel de dispozitiv permite unității să ofere aer condiționat pe o suprafață mare, acesta fiind imperceptibil, deoarece este integrat în tavanul suspendat. O casetă de tavan cu putere mai mare poate înlocui două sau trei sisteme split de perete cu putere redusă, pentru răcirea aceleiași zone a încăperii. Când alegeți între aceste două opțiuni, nu uitați de costul instalării, deoarece instalarea casete de tavan va fi mult mai ieftină decât instalarea a două sau trei sisteme split de perete.
SISTEM DE AER CONDIȚIONAT DE PLAFON
Astfel de aparate de climatizare sunt disponibile ca o alternativă la sistemele Split de tunel sau casetă, pentru încăperile în care nu există plafon suspendat. Acestea sunt numite și aparate de aer condiționat de podea sau plafon. Caracteristica principală a acestor sisteme Split este adâncimea mică (până la 250 mm). Acestea sunt instalate orizontal de-a lungul (atunci fluxul de aer este îndreptat de-a lungul tavanului) sau în partea de jos a peretelui (în acest caz, debitul de aer este îndreptat în sus), evitând astfel fluxul direct de aer asupra oamenilor.
APARATE DE CLIMATIZARE DE PERETE
În exterior, ele sunt similare sistemelor Split, dar prin parametrii tehnici (performanțele de răcire, fiabilitatea, sistemele de control și de management, sistemele de protecție, durata de viață, lungimea traseului etc.) sunt mult mai complicate.
Astfel de aparate de aer condiționat sunt proiectate să funcționeze în spații specializate tehnologic și comercial, cu o suprafață de 70 de metri pătrați. m. Principalul lor dezavantaj este localizarea limitată și lungimea traseului, precum și incapacitatea de a distribui aer condiționat în camere mari cu un singur aparat.
Aveți întrebări?
Sau aveți nevoie de sfatul unui inginer profesionist?
Lăsați o cerere și vă vom suna înapoi în 30 de minute